Primarul Ioan Eugen Lazăr se luptă pentru…normalitate
Drumurile noastre prin comunele sălăjene ne-au dus astăzi la Buciumi. O comună frumoasă, în care interesul oamenilor, dar şi al celor care conduc comuna se vede încă de la intrare. Poziţionată strategic pe harta judeţului, Comuna Buciumi reprezintă, dincolo de comuna în care trăiesc localnicii, un loc de o inestimabilă valoare de patrimoniu, unic în lume, Castrul de la Buciumi, un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane. Primarul din Buciumi, Eugen Lazăr, ne-a vorbit despre prezent dar şi despre viitorul acestei comune, şi al satelor arondate, Bodia, Bogdana, Buciumi, Huta, Răstolţ şi Sîngeorgiu de Meseş. Un proiect important care va fi gata în această toamnă, este Centrul de Informare Turistică din Buciumi, un proiect care nu ar fi avut cum să lipsească dintr-un asemenea loc, încărcat de istorie şi tradiţie. Proiectul în valoare de 200.000 de euro va fi dat în folosinţă în luna octombrie a acestui an. „Am câştigat, prin Grupul de Acţiune Locală „Napoca Porolissum” un proiect în valoare de 110.000 de euro, proiect prin care vom reabilita complet drumul ce duce la Castrul Roman, şi tot din aceşti bani am realizat deja reabilitarea Căminului Cultural din Buciumi, precum şi dotarea acestuia cu tot ceea ce este necesar pentru un cămin cultural modern: scaune noi, videoproiector performant, suprafaţă proiecţie etc. Aşteptăm cu interes deschiderea noii sesiuni de finanţări pentru a putea rezolva problema canalizării în satul Buciumi dar şi în Sângiorgiu, iar ulterior să putem rezolva problema canalizării în toate zonele”, a spus Primarul Lazăr.
Apă curentă pentru toţi
Un proiect extrem de important al Primăriei Buciumi, este alimentarea cu apă a întregii zone. „Am semnat cu Compania de Apă Sălaj un acord, pe care sperăm să-l punem în aplicare cât mai curând, şi prin care să efectuăm o lucrare vitală pentru oamenii din comună şi din toate satele arondate. În cazul în care acest acord nu se va concretiza, şi vom şti acest lucru curând, avem pregătit şi un plan de rezervă pentru acelaşi proiect, prin fondurile europene care vor intra în circuit în următoarea etapă. Ne dorim foarte mult ca oamenii din Buciumi şi din sate să poată avea apă curentă, de la prima şi până la ultima casă”, adăugat Eugen Lazăr.
În comună a fost asfaltat Drumul Comunal 70, pe o suprafaţă de 5,3 km , printr-o finanţare venită de la Ministerul Dezvoltării. Tot printr-o astfel de finanţare s-a început asfaltarea drumului care leagă Buciumi de Răstolţ, deja 1 km fiind gata, iar pentru restul de 5 km urmează să se primească finanţarea din partea aceluiaşi Minister. Vor fi efectuate şi alte lucrări cum ar fi cele de modernizare a şanţurilor şi podeţelor.
N-au zălăuanii ce au buciumenii
Primarul a reuşit să demareze şi modernizarea stadionului din comună, urmând ca imediat ce vor putea fi accesate fondurile noi, să se construiască şi vestiarele doatate cu toalete şi duşuri, fireşte, vor fi modernizate tribunele şi spaţiile din jurul stadionului. Stadionul însă este folosit intens şi acum, iar lucrările care se vor efectua începând, aşa cum se speră, de anul viitor, nu vor împiedica antrenamentele sau competiţiile organizate aici.
De asemenea, se va construi un pod nou peste Valea Mihăiesei, o lucrare în valoare de 100.000 lei. O activitate importantă pentru mulţi localnici a fost parcelarea porţiunilor de pădure care revin celor care au dobânditî n baza Legii 247 din 2005, parcele de pădure din zona Buciumi. Activitatea a fost blocată iniţial de procedura de inventariere, însă acum, peste 200 hectare de pădure sunt gata să intre în posesia beneficiarilor. Comuna Buciumi nu a primit foarte mulţi bani prin „porţia” pe care fiecare comună a primit-o în acest an, însă aşa cum este de fapt, peste tot valabil, chibzuinţa şi aplecarea către nevoile comunei, implicit ale oamenilor care trăiesc acolo dar şi în sate, fac mereu diferenţa între a fi sau a nu fi o… comună cu prezent şi mai ales viitor. De trecut, nu mai e cazul să vorbim la Buciumi pentru că o face suficient istoria.
alo!domnu primar fie esti naiv fie ai luat teapa,compania de apa nu semneaza acorduri,aceasta companie este un operator care lucreaza cu marfa clientului adica daca n-ai sistem propriu de alimentare cu apa n-o sa ai apa niciodata